Co zrobić z czerstwym pieczywem, czyli kuchnia „zero waste”

czerstwe pieczywo

W wielu naszych domach zalega czerstwe pieczywo, z którym często nie wiemy co zrobić. Wcale nie musimy uciekać się do wyrzucania suchego chleba czy bułek, które możemy jeszcze z powodzeniem wykorzystać w naszej kuchni. Jak to zrobić? Przedstawiamy kilka sprytnych sposobów na spożytkowanie czerstwego pieczywa, które nie nadaje się już do spożycia w swojej pierwotnej postaci.

Bułka tarta z czerstwego chleba

Jedna z metod w stylu „no waste”, którą stosowały już nasze babcie czy mamy. Bułka tarta ze starego chleba to zdecydowanie najłatwiejszy sposób na uchronienie się przed zmarnowaniem żywności, który dodatkowo pomoże nam zaoszczędzić kilka groszy na zakupie gotowego produktu sklepowego. Należy jednak pamiętać, że na bułkę tartą nadaje się tylko dobrze wysuszony chleb, dlatego należy go przechowywać w ciepłym, wolnym od wilgoci miejscu, która to może przyczynić się do rozwoju grzybów czy pleśni.

Tosty z czerstwego chleba

Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich pożywnego śniadania. Mowa o tostach, do zrobienia których wcale nie trzeba wykorzystywać świeżego pieczywa. Idealnym „materiałem” na pyszne tosty jest czerstwy chleb, który po lekkim podpieczeniu odzyskuje swoje walory smakowe i prezentuje się równie okazale jak chleb prosto z piekarni. Jeszcze ciepłą kromkę pieczywa wystarczy posmarować odrobiną masła oraz dżemu owocowego lub masła orzechowego i „śniadanie mistrzów” gotowe.

Chleb w jajku – łatwo, szybko i tanio

Bardzo popularne danie wśród studentów, bo do jego zrobienia wystarczy chleb, masło, jajko oraz podstawowe przyprawy. Czerstwy chleb idealnie nadaje się do zrobienia tej niezwykle prostej potrawy, która zadowala nawet najbardziej wymagających smakoszy. Do jej przygotowania wystarczy kilka kromek suchego chleba oraz roztrzepane jajko wymieszane z przyprawi, w którym to maczamy nasze pieczywo. Tak przygotowane kromki chleba wystarczy podsmażyć na maśle z odrobiną oleju roślinnego aż do zrumienienia się jajka.

Grzanki do zup-kremów

Niezwykle pożywne i sycące zupy krem cieszą się ogromna popularnością, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a to wszystko dzięki swoim właściwościom rozgrzewających oraz łatwości w przygotowaniu. Idealnym dodatkiem do kremowych zup warzywnych, czy to z brokuła, papryki czy dyni, są oczywiście grzanki, które można przygotować z zalegającego w naszym domu czerstwego chleba czy bułek. Suche pieczywo pokrojone w kostkę wystarczy zarumienić na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej bez dodatku tłuszczu) i podawać z ciepłą zupą.

Polecane

Dodaj komentarz