Otwierając rano lodówkę często brakuje nam inspiracji do przygotowania pysznego, a zarazem pożywnego śniadania, które przy okazji będzie wymagało minimum wysiłku. Odpowiedzią na wszystkie nasze problemy są pasty kanapkowe, które są świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek. Przygotowanie smakowitych past do chleba nie zajmuje wiele czasu, a ilość składników często jest na tyle ograniczona, że nie wiele z nich powinniśmy znaleźć w swoich zapasach.
Pasta kanapkowa z białego twarogu
Doskonała propozycja na wiosnę, do przygotowania której będziemy potrzebować: białego sera twarogowego, jogurtu naturalnego lub greckiego, rzodkiewki, szczypiorku lub cebulki dymki, prażonych ziaren słonecznika oraz przypraw w postaci soli i pieprzu. Zaczynamy od przełożenia twarogu do miski, który następnie rozgniatamy widelcem. Potem dodajemy jogurt i dokładnie łączymy go z rozdrobnionym serkiem. Następnie drobno kroimy szczypiorek i rzodkiewkę w małą kostkę, dorzucamy do miski wraz z ziarnami słonecznika i mieszamy całość. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i gotowe. Pastę można podawać ze świeżym pieczywem lub tostami, a kanapkę posypać świeżą pietruszką.
Pasta kanapkowa z zielonym groszkiem
Do przygotowania pasty z zielonego groszku będziemy potrzebować zaledwie kilku składników. Oczywiście podstawę stanowi groszek (może być konserwowy), jajka na twardo, majonez lub jogurt grecki, musztarda oraz przyprawy. Zaczynamy od ugotowania 4-5 jajek, które muszą dokładnie ostygnąć. W międzyczasie odcedzamy groszek z puszki, który następne rozgniatamy w misce. Jeśli chcemy uzyskać jednolitą masę, robimy to blenderem ręcznym, natomiast jeśli wolimy grudkową strukturę, wystarczy użyć widelca. Wystudzone jajka kroimy w drobną kostkę lub przepychamy przez sitko, co bardzo ułatwia zadanie. Do groszku i jajek dodajemy odrobinę majonezu lub jogurtu oraz musztardy, która podkręci smak pasty. Na koniec dodajemy sól pieprz i ewentualnie ostrą papryczkę.
Pasta na kanapkę z soczewicy
Niezwykle pożywna pasta kanapkowa, która jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Będziemy potrzebować takich składników jak soczewica czerwona (lub zielona), cebula, suszone pomidory oraz przyprawy. Na samym początku gotujemy soczewicę czerwoną według zaleceń producenta, a następnie odcedzamy na sitku. Kolejnym krokiem będzie delikatne podsmażenie pokrojonej w kostkę cebuli, którą doprawiamy odrobiną soli. Przestygniętą cebulę oraz suszone pomidory dodajemy do soczewicy i doprawiamy. Wszystkie składniki mieszamy, blendujemy i przekładamy do zamykanego pojemnika.