Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 500g mielonego mięsa wołowego
- ½ pęczka posiekanej pietruszki
- 1 duża marchewka
- 1/3 słoika suszonych pomidorów z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami OLE!
- 1 jajko
- rulon ciasta francuskiego
- 20g startego żółtego sera
- czarnuszka lub czarny sezam do posypania
Cebulę podsmażamy na oleju lub maśle. Kiedy się zarumieni, dodajemy posiekany/wyciśnięty czosnek oraz startą na małych oczkach marchewkę.Dodajemy mięso i smażymy, aż zmieni kolor. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
Na koniec doprawiamy i dodajemy posiekaną pietruszkę oraz pokrojone suszone pomidory. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na dwie równe części, na jednym płacie układamy nadzienie. Przykrywamy drugim płatem. Sklejamy brzegi za pomocą widelca. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką. Pieczemy w 180oC (piekarnik musi być dobrze rozgrzany) przez ok.30 min.