Dieta na przesilenie wiosenne – co powinno znaleźć się na naszych talerzach?

dieta na talerzu

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a co za tym, idzie warto przygotować swój organizm na przesilenie, które zawsze następuje po jesienno-zimowych miesiącach. Nie sprzyja one zbilansowanej diecie bogatej w witaminy i makroelementy, co w połączeniu z małą ilością światła sprzyja spadkowi samopoczucia oraz obniżeniu kondycji organizmu. Co świadczy o przesileniu wiosennym? Na co warto zwrócić uwagę i co zrobić, żeby wzmocnić zdrowie? Podpowiadamy.

Objawy wiosennego przesilenia

Wśród najczęściej występujących objawów wiosennego przesilenia wymienia się przede wszystkim osłabienie, które idzie w parze ze zmęczeniem oraz sennością. Bardzo często dochodzi do tego ból głowy jak również ogólne złe samopoczucie psychiczne. Stajemy się rozdrażnieni, a co za tym idzie – spada też nasza odporność co bardzo sprzyja podatności na przeziębienia. Po zimie w kiepskiej kondycji są też nasza skóra i paznokcie. Włosy stają się szorstkie i łamliwe od noszenia czapki, jak również szkodliwych warunków atmosferycznych. Jest jednak na to wszystko sposób.

Dieta na wiosenne przesilenie – zadbaj o witaminy i składniki odżywcze

W walce z wiosennym przesileniem bardzo pomocne będą produkty o dużej zawartości cynku. Tutaj mowa przede wszystkim o pełnoziarnistym pieczywie, rybach oraz chudym mięsie. Warto, aby na naszych talerzach pojawiały się kasze, jak również owoce oraz warzywa, które są skarbnicą cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Są skarbnicą antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. I tak, warto jest postawić na marchew, brokuły czy też szpinak, które stanowią źródło witamin E, C oraz A. Nie bez znaczenia pozostaje także rola jaką przypisuje się czerwonej papryce, cytrusom, jak również pomidorom.

Warto również docenić moc kiełków. W roli wzmacniacza organizmu świetnie sprawdzą się między innymi pszenicy, rzeżuchy oraz rzodkiewki. Oprócz witamin E, A, C czy B zawierają także magnez czy też potas oraz wapń.

Nie można ponadto zapominać o regularności spożywania posiłków. To bardzo na drodze do utrzymania dobrej sylwetki, jak również wspomagania procesów metabolicznych. Ogromne znaczenie ma także picie wody. Dzienne zapotrzebowanie na nią osoby dorosłej wynosi przynajmniej 1,5 litra, jednak to też wiele zależy od tego w jakiej kondycji jesteśmy oraz jaki styl życia prowadzimy. Odpowiednią dietę warto także jest wspomagać aktywnością fizyczną dopasowanych do naszych możliwości. Bez tego nawet najlepszy sposób odżywiania może nie przynieść wymiernych korzyści.

Polecane

Dodaj komentarz