Smaczne pomysły na ciasto francuskie – zaskocz swoich bliskich!

ciasto francuskie

Ciasto francuskie często ratuje nas przed brakiem kulinarnych inspiracji i to nie tylko w sytuacji, gdy niespodziewanie wpadają znajomi z wizytą. Przekąski i potrawy na bazie ciasta o tak delikatnej strukturze idealnie sprawdzają się jako urozmaicenie codziennej diety, a jego wielkim atutem okazuje się możliwość przygotowania go zarówno w wersji wytrawnej, jak i „na słodko”. Zatem co wyczarować z ciasta francuskiego? Oto trzy nasze propozycje.

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Przyrządzenie tradycyjnej pizzy na spodzie z ciasta drożdżowego może nie należy do najbardziej czasochłonnych czynności w kuchni i nie jest też wybitnie trudne, ale z pewnością wymaga znacznie więcej wysiłku niż przygotowanie małych pizzerinek z ciasta francuskiego, które staną się hitem każdej imprezy. Do ich przygotowania potrzebujemy gotowego ciasta francuskiego, które kroimy na małe kwadraty lub prostokąty. Ciasto nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie straciło swoich właściwości i nakładamy na nie sos pomidorowy. Następnie dodajemy nasze ulubione dodatki do pizzy – może być to szynka, resztki kurczaka z obiadu, papryka, czerwona cebula, kukurydza czy pomidorki koktajlowe. Tak przygotowane pizzerinki posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut. Możemy podawać na ciepło i na zimno, najlepiej w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.

Kieszonki ze szpinakiem i serem feta

Szpinak posiada wiele cennych właściwości odżywczych, dlatego warto włączyć go do swojego codziennego jadłospisu. Można „przemycić go” w formie nadzienia do kieszonek z ciasta francuskiego, których przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu, a doznania smakowe są wręcz obłędne. Jak je przygotować? Zaczynamy od podsmażenia na oleju drobno posiekanego czosnku i cebuli. Następne dodajemy mrożony szpinak i czekamy aż do momentu jego całkowitego rozmrożenia. Wszystko razem mieszamy i dusimy przez kilka minut. Doprawiamy odrobiną pieprzu i dodajemy kostki sera fety. W czasie gdy farsz musi nieco przestygnąć, możemy przygotować ciasto francuskie, które kroimy na równe kwadraty. Na sam ich środek nakładamy szpinak z fetą tak, aby brzegi ciasta pozostały wolne. Po nałożeniu farszu sklejamy dwa przeciwlegle rogi naszych kwadratów i dokładnie zaciskamy. Tak przygotowane kieszonki, czy jak kto woli, sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem fetą smarujemy roztrzepanym żółtkiem kurzym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 oC. Przekąski powinny być gotowe po 15 min, jednak warto co jakiś czas sprawdzać poziom wypieczenia kruchego ciasta.

Polecane

Dodaj komentarz